Betrouwbare bescherming

Iedere vrouw heeft haar eigen specifieke situatie en individuele wensen. Om die reden zijn er ook een heleboel verschillende anticonceptiemiddelen beschikbaar en is het belangrijk om je daarin te verdiepen. Er zijn verschillende websites en folders beschikbaar die je uitgebreid kunnen informeren over de verschillende vormen van anticonceptie.

In onze praktijk hebben Linda en Charlotte zich gespecialiseerd in het plaatsen en verwijderen van het spiraal. Een spiraal is een zeer betrouwbare vorm van anticonceptie die goed te combineren is met het geven van borstvoeding. Je kunt bij hun terecht voor zowel het koperspiraal (T-safe of Ballerine) als het hormoonspiraal (Mirena of Kyleena). Het is belangrijk om samen te bespreken welke spiraal het beste bij je past.

Dit is een anticonceptiemethode zonder hormonen die 10 jaar bescherming biedt tegen zwangerschap. Het is een T-vormig (plastic) spiraal met een koperdraadje eromheen. Het spiraal geeft geleidelijk koper af waardoor zaadcellen ‘vertraagd’ worden. Verder veroorzaakt het een soort ontstekingsreactie in de baarmoeder waardoor er geen innesteling van een bevruchte eicel kan plaatsvinden.

Aangezien het koperspiraaltje een methode zonder hormonen is, behoud je jouw natuurlijke menstruatiepatroon. Wel kan de eerste en soms ook de tweede menstruatie wat eerder komen dan gebruikelijk en iets pijnlijker zijn of langer duren. Na twee of drie maanden moet je menstruatiepatroon weer gelijk zijn aan je natuurlijke menstruatiepatroon. Het verloop van je menstruatiepatroon heeft overigens geen effect op de betrouwbaarheid van het koperspiraal.

Het koperspiraal mag geplaatst worden terwijl je nog borstvoeding geeft.

De betrouwbaarheid is hoog, ook bij overgeven en diarree. Na verwijderen ben je vrijwel meteen weer vruchtbaar.

Aanbevolen folder
Koperspiralen folder

Aanbevolen website
www.anticonceptie.nl

Het Ballerine spiraaltje is een anticonceptiemethode zonder hormonen dat 5 jaar lang werkzaam is. Het werkt op dezelfde wijze als andere koperspiraaltjes. Direct na plaatsing geeft het spiraaltje geleidelijk een beetje koper af. Dit zorgt ervoor dat:

  • spermacellen verlamd worden
  • bevruchting van een eicel voorkomen wordt
  • het innestelen van eicel in de baarmoeder voorkomen wordt.

Een koperspiraaltje beschermt niet tegen soa’s of HIV.

De Ballerine is ideaal voor vrouwen die een voorkeur hebben voor hormoonvrije anticonceptie. De natuurlijke cyclus blijft behouden en je kunt zorgeloos vrijen. Het spiraaltje is geschikt voor vrouwen tussen 16 en 45 jaar. De Ballerine is door de zeer dunne inbrenghuls makkelijk te plaatsen en daardoor bijzonder geschikt voor jonge vrouwen die nog niet eerder bevallen zijn. Door de unieke en soepele 3D-vorm is de Ballerine een mooi alternatief voor vrouwen die minder goed reageren op de andere koperspiralen.

Het koperspiraal mag geplaatst worden terwijl je nog borstvoeding geeft.

Aanbevolen website
www.ballerine.nl

Dit is een anticonceptiemethode met hormonen die 5 jaar bescherming biedt tegen zwangerschap. Dit T-vormig (plastic) spiraal geeft geleidelijk hormonen af (levonorgestrel 0,02 mg per dag). Het hormoon zorgt ervoor dat het slijmvlies in de baarmoeder minder wordt opgebouwd zodat het innesteling van een bevruchte eicel nagenoeg onmogelijk wordt. Verder zorgt het ervoor dat het slijm in de baarmoedermond taaier waardoor doorgang voor spermacellen verminderd wordt. Bij sommige vrouwen wordt de eisprong ook onderdrukt.

De Mirena mag geplaatst worden terwijl je nog borstvoeding geeft.

Belangrijk om te weten is dat je zelf geen invloed kunt uitoefenen op de timing van je menstruatie omdat je deze niet kunt overslaan, verschuiven of uitstellen. Bovendien is goed om te weten dat bij gebruik van het hormoonspiraal je menstruatie kan veranderen of zelfs helemaal kan wegblijven.

Zoals alle geneesmiddelen kan Mirena bijwerkingen veroorzaken, hoewel niet iedereen deze bijwerkingen krijgt. De meest voorkomende bijwerkingen bij het gebruik van Mirena kun je terugvinden via onderstaande links.

Aanbevolen folder
Mirena

Aanbevolen website
www.anticonceptie.nl

Dit is een anticonceptiemethode met hormonen die 5 jaar bescherming biedt tegen zwangerschap. Dit eveneens T-vormig (plastic) spiraal geeft dagelijks een lage dosis hormonen af (levonorgestrel 0,009 mg per dag). Deze lage concentratie (19,5 mg in de Kyleena t.o.v. 52,0 mg in de Mirena) zorgt ervoor dat je slijm in de baarmoedermond dikker wordt, wat voorkomt dat spermacellen doordringen. Daarnaast vermindert het de maandelijkse groei van het baarmoederslijmvlies, waardoor kans op een innesteling minimaal is. Kyleena bevat geen oestrogeen en heeft dus in tegenstelling tot andere soorten anticonceptie ‘slechts’ invloed op één aspect van je baarmoeder, maar is net zo veilig. Hierdoor kan een kyleena spiraal mogelijk interessant zijn voor mensen die gevoelig reageren op de hormonen in andere anticonceptiemiddelen. Ook is dit spiraaltje uitermate geschikt voor jonge meisjes en vrouwen die (nog) nooit zijn bevallen.

Aanbevolen folder
Kyleena

Aanbevolen website
www.anticonceptie.nl

Na een kort intakegesprek volgt eerst een inwendig onderzoek om de positie van de baarmoeder en baarmoedermond te bepalen. Dan zal er een inwendige echo gemaakt worden om een eventuele zwangerschap uit te sluiten. Deze echo wordt direct na de plaatsing herhaald om te kijken of het spiraaltje goed zit. Het plaatsen van het spiraaltje duurt slechts enkele minuten.

Het plaatsen van het spiraaltje kan pijnklachten veroorzaken. Tijdens het plaatsen kun je kortdurend pijn in de onderbuik voelen. Ook erna kun je de eerste tijd nog krampen voelen. Het advies is om 1 uur vóór het plaatsen 600mg ibuprofen of 1000mg paracetamol te nemen.

Na het inbrengen van het spiraaltje is er een kleine kans dat het spiraaltje niet goed blijft zitten. Wij adviseren daarom na 6 weken nog een controle middels echo. Deze controle wordt niet vergoed door de verzekering. Je ontvangt hiervoor een factuur van € 30,-, maar dient dit bedrag na afloop van de controle te betalen. Het is mogelijk in de praktijk te pinnen.

Aan het uiteinde van het spiraaltje zijn twee dunne draadjes bevestigd die na plaatsing op de juiste lengte worden afgeknipt. Deze draadjes maken het mogelijk om zelf te controleren of het spiraaltje nog op zijn plaats zit. Dit kun je het beste doen aan het eind van je menstruatie. Breng een vinger diep in je vagina tot aan de baarmoedermond; als je daar de dunne draadjes kunt voelen, zit het spiraaltje goed. Trek er niet aan, want daardoor kan het spiraaltje naar buiten komen. Mocht je de draadjes niet kunnen voelen, adviseren we bijvoorbeeld condooms te gebruiken totdat we gecontroleerd hebben of het spiraaltje nog op de juiste plek zit.

Of de kosten van een spiraaltje en/of de kosten van de plaatsing van een spiraaltje worden vergoed, is afhankelijk van je zorgverzekering en je verzekeringspakket. Bij de meeste verzekeringen kunnen wij de spiraalplaatsing (dus niet het spiraaltje zelf) rechtstreeks declareren. Mocht je aangesloten zijn bij een verzekering waar wij de spiraalplaatsing niet rechtstreeks kunnen declareren, dan ontvang je van ons een factuur. Het verschuldigde bedrag dien je na plaatsing bij ons te betalen. Het is mogelijk in de praktijk te pinnen.

  • Plaatsing spiraal (inclusief echo): € 60,-
  • Verwijderen van oud spiraal en direct plaatsing van een nieuw spiraal: € 65,-
  • Nacontrole (inclusief echo) 6 weken na plaatsing: € 30,- (Deze wordt standaard niet vergoed door de zorgverzekering)
  • Spiraal verwijderen: € 30,-

NB: Tot 21 jaar wordt anticonceptie vanuit de basisverzekering vergoed (dan gaat het af van je eigen risico). Vanaf 21 jaar krijg je geen vergoeding vanuit de basisverzekering, maar kan een aanvullende verzekering de kosten wel vergoeden. Het spiraaltje wordt 1 keer per 5 jaar vergoed. Informeer je hierover bij je eigen verzekeringsmaatschappij.